palyaco-baligi-nedir

palyaco-baligi-nedir

Bilimsel adı  “Amphipron ocellaris” olan, bir çoğumuzun “Kayıp Balık Nemo” olarak tanıdığı palyaço balığı ve özelliklerini inceleyeceğimiz yazımızda hem bu ilginç balığı biraz daha yakından tanıyacak hem de ilginç ismi ve özelliklerini öğrenmiş olacağız.

palyaco-baligi-renkleri

Palyaço Balığı ve Genel Özellikleri

Genel olarak 3 cm ile 10 cm arasında değişen büyüklükleriyle 6 ile 10 sene arasında bir yaşam süresine sahip olan palyaço balığı hem sempatik baş bölgesi hem de desenleriyle palyaço isminin hakkını veren bir balık olarak gözümüze çarpmaktadır. Yaşam bölgesi Pasifik Okyanusu olan palyaço balığı, genellikle akvaryum balığı veya anemon balığı olarak bilinir.

Renkli desenleri ve yüzgeçleriyle özellikle çocukların büyük ilgisini çeken palyaço balığı sempatik görünüşü nedeniyle dayanıksız bir imaj çizse de sahip olduğu yapı onu diğer okyanuslarından daha güçlü ve dayanıklı yapar. Palyaço balığı, derisinde bulunan saydam yapı ile düşmanlarına karşı bir savunma mekanizması geliştirmiştir. Özellikle de okyanus derinliklerinde, yaşadığı bölgede sıklıkla bulunan tehlikeli bitkiler arasında rahatlıkla yol kat edebilmesinin en büyük sebebi budur. Diğer canlıları zehriyle etkisiz hale getiren bu bitkiler, salgıladıkları zehir sayesinde hayatta kalırlar ancak palyaço balığı derisiyle salgıladıkları madde ile bu saldırıyı püskürtme becerisine sahiptirler. Palyaço balığı arasında dolaştığı anemon bitkisini salgıladığı madde sayesinde kendi  yuvasına çevirir.

Tek başına olsa da güçlü bir savunma mekanizmasına sahip olan palyaço balığı, grup halinde olduklarında da tehlike ile karşılaştıklarında bir araya gelerek güç birliği edebilir, büyük bir balık görünümüne bürünebilirler. Bu bakımdan grup ve aile yaşantısına uygun olarak hareket eden palyaço balıkları, aile hiyerarşisine göre yaşar. Bir palyaço ailesindeki en üstün balık annedir. Bu nedenle tehlike karşısında da en büyük balık görünümü anneye aittir.

anemon-baligi

Palyaço balıklarının en ilginç özelliklerinden biri de cinsiyet değiştirebilmeleridir.

Her palyaço balığı yumurtadan çıktığında erkektir.

Hermafrodit olan palyaço balıklarında, sürüdeki anne öldüğünde en baskın erkek palyaço balığı dişiye dönüşerek sürünün komutasını eline geçirir. Eğer herhangi bir durumda anne palyaço balığı yok olursa en büyük erkek palyaço balığı cinsiyet değiştirerek anne olur. Sürüde yalnızca bir tane dişi bulunur. Sürüdeki diğer erkekler arasında ise yalnızca bir tanesi baskın erkektir ve dişiyle çiftleşme hakkını elinde bulundurur. Neredeyse hiç bir canlı türünde görülmeyen bu özellik palyaço balıklarını diğerlerinden ayırt eden oldukça ilginç bir özelliktir.

 

3 Comments

  1. Esra Kaya dedi ki:

    Muazzam bir yazı olmuş. Cinsiyet değiştirme konusuda bir hayli ilgi çekici. Paylaşım için teşekkürler.

  2. Müzeyyen dedi ki:

    Aaa ne kadar ilginç bir balıkmış. İsmi de çok komik hahaha 😀 Palyaço balığı

  3. Ayaz dedi ki:

    Çok bilgilendirici bir yazı olmuş elinize sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir